In de media

Zwemmen met golven is zwaarder


Kinderen krijgen in Dishoek zwemles in zee. De cursus wordt voor het eerst gegeven in Nederland.

door Cornelleke Blok

Olivia Koornneef (7) komt hijgend de zee uit. Ze heeft net een meter of dertig gezwommen. „Het was best zwaar”, zegt ze. „Steeds als ik even uit wilde rusten, kwam er een golf over me heen.” Niet alleen de golven maken het zwemmen in zee anders en gevaarlijker dan een duik in het zwembad: je hebt de stroming, koud water, wind en zuigkracht van grote schepen.

Daar moeten mensen beter op voorbereid zijn, vindt Jolanda van Belzen van Privé Zwemschool Westduin in Dishoek. Ze bedacht een speciaal zwemdiploma: ‘C in zee’. Kinderen vanaf 6,5 jaar, die al minstens een A- en B-zwemdiploma hebben, leren in twaalf lessen hoe ze zich moeten redden in de zee.

Niet alleen de golven maken het zwemmen in zee anders en gevaarlijker dan een duik in het zwembad: je hebt de stroming, koud water, wind en zuigkracht van grote schepen. Daar moeten mensen beter op voorbereid zijn, vindt Jolanda van Belzen van Privé Zwemschool Westduin in Dishoek. Ze bedacht een speciaal zwemdiploma: ‘C in zee’. Kinderen vanaf 6,5 jaar, die al minstens een A- en B-zwemdiploma hebben, leren in twaalf lessen hoe ze zich moeten redden in de zee.
De kinderen dragen woensdagochtend, tijdens de eerste les, wetsuits en een feloranje opblaasboei, zodat ze goed te zien zijn. De les begint voorzichtig, met lopen door de branding van de Westerschelde. Terwijl de één moeiteloos naar de gele bal op het water waadt, heeft de ander een handje nodig van de instructeurs. Later worden de kinderen op een rescue board door de branding geloodst en zwemmen ze zelfstandig terug naar het strand. Ze juichen als Van Belzen aankondigt dat ze nóg verder het water in gaan. „Ik wil zo ver als die grote boei”, roept één van de jongens. „Nee, daar mag je ab-so-luut nooit voorbij”, zegt Van Belzen. „Want daar is de vaargeul met boten. Een schip zorgt voor zuiging en dan kun je eronder komen.”
Van Belzen heeft de lessen samen met de reddingsbrigade opgezet. „Kinderen en volwassenen moeten te vaak teruggefloten worden uit zee, omdat ze het gevaar niet zien. We leren de kinderen beter zwemmen, maar ook wat gevaarlijk is en wat niet. Het is echt anders dan een zwembad. Als je bijvoorbeeld in een stroming komt, heeft het geen zin om er tegen in te zwemmen. Dan word je moe en kun je verdrinken. Je kunt je beter mee laten voeren naar een zandbank en dan terugzwemmen. Dat moet je wel weten.”
Laurence Steenbergen uit Vlissingen meldde haar dochter Jasmijn (7) meteen aan voor de lessen. „We wonen aan de boulevard in Vlissingen. Jasmijn is gek op zwemmen. Ze heeft haar C-diploma al, maar de zee vind ik tóch gevaarlijk: er is stroming, getijden, boten en dieren. Ze mag van mij maar tot haar middel het water in, maar ze wil altijd verder. Ik ben bang dat ze dan kopje onder gaat. Dit is een heel mooi initiatief. Ik zou eigenlijk zelf ook wel mee willen doen.” Toch weet Steenbergen niet zeker of ze haar dochter straks zelfstandig in zee laat zwemmen. „Daar moet ik nog eens over nadenken. Ik blijf het moeilijk vinden.”